Menu
https://elqa.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/elqa-top-1gk-is-637.jpglink
https://elqa.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/elqa-top-2gk-is-637.jpglink
https://elqa.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/elqa-top-3gk-is-637.jpglink
https://elqa.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/elqa-top-4gk-is-637.jpglink
https://elqa.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/elqa-top-5gk-is-637.jpglink
https://elqa.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/elqa-top-6gk-is-637.jpglink
«
»
A+ A A-

Διαδικασία Υλοποίησης Προγραμμάτων ELQA

Κάθε Εργαστήριο που συμμετέχει σε κάποιο ή κάποια από τα Διεργαστηριακά Σχήματα Ελέγχου Ικανότητας των Προγραμμάτων ELQA, καθορίζει τις παραμέτρους που επιθυμεί να ελεγχθεί, με κριτήριο ποιες εξετάσεις - παραμέτρους προσδιορίζει. Επιπρόσθετα, για κάθε παράμετρο που επιθυμεί να ελεγχθεί καταχωρεί τη μέθοδο προσδιορισμού της και τον τύπο του αναλυτή που χρησιμοποιεί.

Τα Προγράμματα ELQA αποστέλλουν στα συμμετέχοντα εργαστήρια τα υλικά ελέγχου (reference materials) που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ελέγχων. Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε καθοριζόμενα χρονικά διαστήματα, με προσδιορισμό των εξετάσεων - παραμέτρων που έχει επιλέξει το κάθε εργαστήριο, στα δείγματα ελέγχου.

Πριν την καθορισμένη κάθε φορά ημερομηνία πραγματοποίησης των προσδιορισμών στα δείγματα ελέγχου, ο φορέας οργάνωσης των Προγραμμάτων ELQA αποστέλλει e-mail υπενθύμισης στα συμμετέχοντα εργαστήρια, υπενθυμίζοντας την έναρξη και την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Τα συμμετέχοντα εργαστήρια πραγματοποιούν τις μετρήσεις στα υλικά ελέγχου και μέσα στην καθορισμένη προθεσμία, αποστέλλουν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους, μέσω του πληροφοριακού συστήματος των Προγραμμάτων ELQA.

Στη συνέχεια, τα Προγράμματα ELQA πραγματοποιούν τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και συντάσσονται Εκθέσεις Επίδοσης, οι οποίες είναι στη διάθεση του κάθε εργαστηρίου ηλεκτρονικά. Οι Εκθέσεις Επίδοσης είναι αναλυτικές για κάθε μια ελεγχόμενη εργαστηριακή εξέταση - παράμετρο, κάθε εργαστηρίου ξεχωριστά.

Τα Προγράμματα ELQA υλοποιούνται μέσω δικού τους πρότυπου πληροφοριακού συστήματος. Σε αυτό, κάθε συμμετέχον εργαστήριο διατηρεί το δικό του «λογαριασμό», μέσω του οποίου πραγματοποιεί όλες τις ενέργειές του και ειδικότερα:

  • Τον καθορισμό και τη διαχείριση του προφίλ του.
  • Την υποβολή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων ελέγχου.
  • Τη λήψη των εκθέσεων επίδοσής του.
  • Την αποθήκευση και αρχειοθέτηση τόσο των στοιχείων που υποβάλλει όσο και των εκθέσεων επίδοσης που λαμβάνει ως αποτέλεσμα του εξωτερικού ελέγχου.
  • Την αναζήτηση επιστημονικής υποστήριξης για θέματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας.

Η συμμετοχή ενός Εργαστηρίου στα Προγράμματα ELQA, ενδεικτικά του παρέχει τη δυνατότητα:

  • Να προσδιορίζει την επαναληψιμότητα των μεθόδων του.
  • Να προσδιορίσει τον βαθμό απόκλισης των μετρήσεών του από τα άλλα εργαστήρια.
  • Να προσδιορίσει πιθανές πηγές σφαλμάτων στην εκτέλεση των μετρήσεών του και να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες.
  • Να αναγνωρίζονται ως αξιόπιστα τα αποτελέσματά του από άλλα εργαστήρια.
  • Να μετάσχει σε διαδικασίες πιστοποίησης κατά ISO.
  • Να βρει επιστημονική υποστήριξη για ολόκληρο το εύρος των θεμάτων διασφάλισης ποιότητας εργαστηρίων.

επιστροφή στην κορυφή

ELQA Programs             Mobile: 697 639 1477              E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.